omekšivači vode

Omekšavanje vode - automatski omekšivači vode

Omekšavanje vode je rešenje svih problema vezanih za kamenac u vodi.

Omekšavanje vode je postupak zamene jona kalcijuma i magnezijuma iz soli tvrdoće vode jonima natrijuma, a obavlja se u uređajima koji se nazivaju omekšivači vode.

Omekšivači su uređaji ispunjeni specijalnim jonoizmenjivačkim masama koje vrše ovu zamenu jona i omekšavanje vode. Joni kalcijuma i magnezijuma iz vode se vezuju na jonoizmenjivačku masu, a sa mase se otpušta ekvivalentna količina jona natrijuma. Naravno da ova zamena ne može trajati u nedogled i da je ograničena količinom natrijumovih jona u jonoizmenjivačkoj masi omekšivača.

Dakle, omekšavanje vode zamenjuje kalcijum i magnezijum i njihove soli pretvaraju u ekvivalentnu količinu natrijumovih soli.

Nastale natrijumove soli (za razliku od soli kalcijuma i magnezijuma) su izuzetno dobro rastvorljive u vodi i ne stvaraju kamenac. Natrijum bikarbonat koji nastaje iz karbonatne tvrdoće je svima dobro poznata soda bikarbona. Važno je uočiti da omekšavanje vode ostavlja ekvivalentnu količinu soli istu kao i pre omekšivača vode, ali su te soli nakon omekšavanja vode u formi natrijuma i ne stvaraju kamenac.

Prednosti koje donosi omekšavanje vode

Omekšavanje vode ima glavnu prednost pre svega u tome što nakon omekšivača vode nema više pojave kamenca, staklena ambalaža oprana omekšanom vodom bude kristalno čista, tekstil opran mekom vodom bude mnogo mekši jer nema kristalizacije kamenca na njegovim finim vlaknima, a pored svega značajno se smanjuje potrošnja sredstava za pranje.

Iz ranije navedenih razloga i prednosti, omekšavanje vode i omekšivači se koriste u domaćinstvima, za pripremu napojne kotlovske vode za kotlove nižih radnih pritisaka, u hotelima, motelima, praonicama automobila, praonicama veša, pri pranju staklene ambalaže pri postupcima flaširanja raznih proizvoda, restoranima i kuhinjama ugostiteljskih objekata kao i na svim mestima gde tvrdoća vode može izazivati određene probleme.

omekšavanje vode

Glavne karakteristike automatskih omekšivača za omekšavanje vode

Automatske omekšivače za omekšavanje vode proizvodimo u simpla i duplex varijantama. Svi omekšivači vode opremljeni su automatskim upravljačkim ventilima Autotrol sa mikroprocesorskim kontrolerom serije Logix ili Clack sa mikroprocesorskim kontrolerom serije CI.

Logix 762 je mikroprocesorski kontroler simpla varijanti omekšivačkih upravljačkih ventila, a Logix 764 je varijanta za duplex automatske omekšivače. Kontroleri služe da obezbede potpuno automatski rad i regeneraciju omekšivača. Logix je protočno programirajući kontroler koji preko ugrađenog merača protoka u upravljačkom ventilu prati količinu omekšane vode i obavlja potpuno automatsko upravljanje omekšivačem.

Na displeju kontrolera se u svakom momentu može videti trenutni protok vode kroz omekšivač vode, preostali radni kapacitet do regeneracije, kao i trenutna faza regeneracije, ukoliko je ona u toku.

Omekšivači vode sa Autotrol upravljačkim ventilima uz svaki simpla omekšivač vode ide jedna posuda za tabletiranu so (solanka), a kod duplex omekšivača vode idu dve posude za tabletiranu so.

Za priključivanje i rad omekšivača vode neophodni su priključak napojne (tvrde vode), priključak za odvod omekšane vode sa omekšivača, kanalizacioni priključak za odvod vode prilikom regeneracije, monofazna utičnica za električno napajanje kontrolera omekšivača.

Detaljne tehničke karakteristike omekšivača vode nalaze se na linku ispod:

 

omekšavanje vode
kamenac u vodi

Tvrdoća vode

Često u svakodnevnom životu govorimo o vodama različitih kvaliteta i veoma često smo suočeni sa određenim problemima koje izaziva tvrda voda. Ukupnu tvrdoću vode (UT) čine sve u njoj rastvorene soli kalcijuma (Ca) i magnezijuma (Mg). Ukupna tvrdoća vode se sastoji od dve vrste tvrdoće i to karbonatne (KT) i nekarbonatne (NT), tako da je UT = KT + NT. Karbonatnu tvrdoću čine bikarbonati kalcijuma i magnezijuma Ca(HCO3)2 i Mg(HCO3)2, a nekarbonatnu sve ostale njihove soli kao što su hloridi, nitrati, sulfati i sl.

Opšte je poznato da tvrde vode uzrokuju pojavu kamenca, a za to je odgovorna upravo karbonatna tvrdoća vode. Kalcijum i magnezijum bikarbonat su nestabilne soli koje se, posebno na povišenim temperaturama, raspadaju. Nastali karbonati, CaCO3 i MgCO3, se talože na instalacijama i stvaraju veoma čvrste naslage zvane kamenac.

kamenac u vodi

Kamenac i omekšavanje vode

Kamenac je nepoželjan u svim vrstama instalacija pošto smanjuje poprečni presek cevi, povećava hidrauličke otpore, a kod termoenergetskih postrojenja povećava otpore pri svim vrstama razmene toplote.

Poznato je da veće naslage kamenca mogu izazvati i eksplozije parnih kotlova. Tvrdoća vode je takođe nepoželjna u svim postupcima pranja.

Nakon pranja u tvrdoj vodi ostaju fleke od istaloženog kamenca koje se uklanjaju veoma teško, tekstil opran u tvrdoj vodi postaje krut zbog taloženja kamenca na finim vlaknima tekstila, a pranje u tvrdoj vodi troši više sredstva za pranje zbog reakcije deterdženata sa solima tvrdoće i stvaranja nerastvornih sapuna.

Omekšavanje vode rešava sve probleme vezane za nastajanje kamenca.

Tvrda voda u domaćinstvima

Tvrda voda u domaćinstvima pravi mnoge probleme i kvari luksuz života. Omekšavanje vode može veoma lako rešiti sve probleme vezane za tvrdu vodu i kamenac.

Neki od problema koje pravi tvrda voda:

- naslage kamenca u cevima, bojlerima i svim uređajima u kontaktu sa tvrdom vodom

- ostaci kamenca na čašama, posuđu, tuš kabinama, staklima, itd...

- tvrda voda ostavlja fleke, naslage i kamenac na sudoperama, lavaboima, kadama...

- grubi peškiri i odeća su posledica pranja u tvrdoj vodi

- veća potrošnja sapuna, deterdženata i drugih proizvoda za čišćenje posledica su upotrebe tvrde vode

- kod pranja u tvrdoj vodi, efikasnost deterdženata i prašaka je smanjena, što znači povećanu potrošnju. Kako se kamenac taloži na vlaknima veša za pranje, ona gube sjoju elastičnost i mekoću i na kraju se dobija opran veš koji je grub i neprijatan na dodir.

- tvrda voda znatno povećava troškove električne energije. I najmanji talozi kamenca u bojlerima i drugim uređajima mogu da dovedu do 20% veće potrošnje električne energije.

- radni vek odeće, peškira, posteljine može da se produži do 15% pranjem u omekšanoj vodi.

- oko 20% su veći troškovi sapuna, šampona, raznih deterdženata kada se koriste sa tvrdom vodom.