Tvrdoća vode i problemi koje stvara u domaćinstvima i industriji

Tvrdoća vode pravi mnoge probleme za sve elemente i uređaje koji se napajaju tvdrom vodom. Zbog toga je veoma važno, a u mnogo slučajeva i neophodno "omekšati" tvrdu vodu.


tvrdoća vode

Šta je tvrdoća vode?


Tvrda voda je voda sa bogatim sadržajem soli, pogotovo soli kalcijuma i magnezijuma, koje predstavljaju tvrdoću vode.

Ovakva voda, bogata solima, ima veoma loše efekte za procese proizvodnje, grejanja, hlađenja, pranja, pa i u domaćinstvima.

Naslage kamenca koje se javljaju taloženjem kalcijuma i magnezijuma mogu praviti velike probleme. Kamenac se taloži u cevima, kotlovima, pumpama, rezervoarima, bojlerima, vodokotlićima, mašinama za pranje veša i sudova, slavinama, tuš kabinama, kadama.

Svim uređajima, instalacijama, površinama u kontaktu sa tvrdom vodom ona značajno smanjuje radni vek i povećava troškove rada.

Najčešći problemi koje stvara tvrda voda u domaćinstvima


Najčešće probleme sa kvalitetom vode u domaćinstvima predstavlja tvrdoća vode. Što je veća tvrdoća vode, veći su i izraženiji problemi koje ona stvara:

- prljavi ostaci na peni sapunice
- tragovi kamenca na posuđu, staklu i drugim svim površinama kontaktu sa tvrdom vodom
- smanjena efikasnost deterdženata prilikom pranja u tvrdoj vodi
- tvrd i grub veš nakon pranja u vodi koja je tvrda
- nakon dužeg perioda smanjenje preseka instalacije usled stvaranja naslaga kamenca u cevima
- povećani troškovi grejanja usled tvrdoće vode i stvaranja naslaga kamenca na grejačima

Svi ovi problemi izbegavaju se upotrebom tzv. omekšivača vode koji potpuno uklanjaju tvrdoću vode. Omekšivač vode se postavlja na glavni dovodni vod vode u objekat, kako bi se omekšana voda dalje vodila u celu instalaciju. Omekšivači su potpuno automatski i njihovim radom upravlja mikroprocesorski kontroler. Jedina obaveza oko rada omekšivača je provera količine tabletirane soli koja se periodično troši pri regeneraciji i dosipanje po potrebi.

Serija omekšivača koja je predviđena za upotrebu u domaćinstvima je serija Compact, a više detalja i tehničkih karakteristika možete videti ovde.

Najčešći problemi koje stvara tvrda voda u industriji


Omekšavanje vode u industriji ima veoma veliku primenu.

Najčešće se koristi kao priprema vode za napajanje kotlova, za razne procese pranja, rashladne sisteme, sisteme grejanja, autopraonice, itd...

Više detalja i tehničkih karakteristika omekšivača vode namenjenih za industrijsku upotrebu možete videti ovde.